Milyen a textúrája?

A Humboldt Fog egy puha, penészben érlelt, kerek alakú kecskesajt. Citrusos és visszafogottan virágos ízvilágú, mely a kor előrehaladtával földesebbé és dohosabbá válik. A kéreg alatt a sajt kissé ragacsos, a krémsajthoz hasonlít. Közepében ehető fehér hamu található egy vékony csíkban, hasonlóan a Morbierhez.

Honnan származik?

A Humboldt Fog sajtot a kaliforniai Arcata államban, a Humboldt megyében található Cypress Grove készíti. Nevét a Humboldt-öbölből beáramló helyi óceáni ködről kapta.

Hogyan készül?

A sajt elkészítéséhez a tejet pasztörizálják, majd tejsavval és növényi enzimmel koagulálják, és egy éjszakán át hagyják pihenni. A sajtformákat félig megtöltik aludttejjel, vékonyan meghintik sóval és növényi hamuval, majd megtöltik túróval és hagyják kiszáradni.

Humboldt Fog1
Humboldt Fog2

Mivel érdemes fogyasztani?

Locsoljuk meg mézzel, tálaljuk Prosciutto sonkával, fanyar almával és Marcona mandulával, vagy egyszerűen csak morzsoljuk a salátára, hogy mesés élvezet legyen. Egy pohár habzóbor vagy Sauvignon blanc remekül illik hozzá.