Milyen a textúrája?

Sokféle cheddar sajt kapható, mindegyiknek megvan a maga egyedi íze és állaga. A fiatal cheddar félkemény, enyhe, finom, vajas ízű. A közepes cheddar íze valamivel erősebb, míg az idős cheddar csípős és erőteljes ízű, amely jól párosul merész ízekkel. A cheddar sajt egyéb fajtái közé tartozik a füstölt cheddar, amelynek kifejezetten füstös íze van, és az ízesített cheddar, amelyet fűszernövényekkel, fűszerekkel vagy egyéb összetevőkkel töltenek meg.  

Honnan származik?

A cheddar Anglia egyik legkedveltebb sajtja. Története a 12. századig nyúlik vissza, az angliai Cheddar faluig, Somersetig. A történet szerint egy tejeslány egy vödör tejet vitt egy barlangba, hogy hűvös helyen tartsa, de megfeledkezett róla. Amikor néhány nappal később visszatért, a tej megszilárdult, és ő úgy döntött, hogy megkóstolja. 

Az eredetileg helyi gazdák által készített cheddar sajt hosszú eltarthatósága és hordozhatósága miatt vált népszerűvé, ideális étel volt az utazók és a katonák számára. Nem sokkal ezután a cheddar népszerűvé vált Anglia gazdag elitje körében, és idővel a cheddar sajtgyártás elterjedt egész Angliában, és végül a világ más részein is. Manapság a cheddar sajt az egyik legszélesebb körben előállított és fogyasztott sajt, amelynek íze, állaga és megjelenése a világ különböző régióiban eltérő. 

Hogyan készül?

A cheddar sajt ugyanazokból az összetevőkből készül, mint a legtöbb más sajt – tej, só, tejoltó és baktériumkultúra. A baktériumokat a pasztőrözött tehéntejhez adják, hogy megsavanyítsák, az oltót pedig alvasztás céljából. Az alvadékot ezután leszűrik, hogy elválasszák a folyékony savótól, majd felmelegítik, hogy több savó szabaduljon fel. Ezen a ponton elkezdődik a cheddaring nevű folyamat, amely megkülönbözteti a cheddar sajtot más fajtáktól. A sajtkészítők a túrót nagy tömbökre vagy táblákra vágják, egymásra rakják és sokszor megfordítják, hogy több savó szabaduljon fel, és a túró sűrűbb legyen. A lapokat végül kisebb túródarabokra darálják, sózzák, majd formákba préselik lecsepegtetés és érlelés céljából. Az enyhe cheddar sajtot 3-6 hónapig érlelik, a közepes cheddar 9-12 hónapig, míg az extra idős cheddar sajtot 18 hónapig vagy annál tovább is érlelik. A mély narancssárga szín, amely jellemző a sajtra, az annattótól származik. Az Annatto a dél-amerikai achiote fa magja. A magokat nem közvetlenül a fáról használják fel, hanem folyékony kivonatot készítenek belőlük.

Cheddar3
Cheddar2

Mivel érdemes fogyasztani?

A sajtpárosítás kihívásnak tűnhet, de van egy jó hírünk: a cheddar szinte bármivel jól párosítható. Népszerű összetevője a sajtos makaróninak, hamburgereknek, szendvicseknek, de sajttálon is megállja a helyét. Tálalás előtt minimum fél órával vegye ki a hűtőszekrényből, és szervírozza almával, datolyával, szőlővel vagy körtével. Egy enyhe cheddarhoz szeretjük a fehérbor frissítő, gyümölcsös jegyeit. Ha van kéznél egy markánsabb ízű, érlelt cheddar, válasszon a sajthoz hasonló ízintenzitású vörösbort, például pinot noirt.