Milyen a textúrája?

A Havarti egy félkemény, halványsárga színű, kéreg nélküli sajt, nagyon kicsi és szabálytalan lyukakkal. Íze vajas, édes és enyhén savas, egyfajta középút a Muenster sajt, a Monterey Jack és a Butterkäse között. A három hónapnál tovább érlelt Havarti sajtnak sósabb íze van, mogyorós beütéssel.

Honnan származik?

A Havarti sajtot az 1800-as évek közepén készítette el a dán Hanne Nielsen, aki beutazta Európát, hogy sajtkészítési technikákat tanuljon. Utazásairól visszatérve több sajtféle mellett, egy mosott kérgű sajt készítésébe fogott. Ennek eredménye egy lágy, krémes sajt lett, amelyet a Koppenhágától északra, Øverødben található Havarthigaard nevű farmjáról nevezett el.

Hogyan készül?

A nyerstejet pasztörizálják, és hozzáadják a tej alvadásához szükséges kultúrákat. Amikor a túró megfelelő állagú, elválasztják, lecsepegtetik a savót és formákba öntik. Ezután préselik és lehűtik, mielőtt bepácolják. A sajt a kívánt íztől és állagtól függően néhány hónaptól egy évig érlelődik. 

Havarti3
Havarti2

Mivel érdemes fogyasztani?

Szeletelje fel és tálalja almával, szárított gyümölcsökkel, szőlővel és körtével, pár teljes kiőrlésű keksz kíséretében. A Havarti sajthoz remekül passzol egy pohár jó vörösbor, mint például a Beaujolais, a Cabernet Sauvignon, a Pinot Noir vagy a Merlot. A fehérbor szerelmesei egyformán élvezni fogják egy pohár Sauvignon Blanc, egy rizling vagy egy Chardonnay mellett, hogy kiegészítsék a Havarti sajt vajas ízét.