Milyen a textúrája?

A Queso Blanco egy lágy, omlós, fehér sajt, amelyet gyakran használnak a mexikói és más latin-amerikai konyhákban. Íze friss, csípős és tejes, mivel jellemzően csak néhány nappal az előállítás után kerül fogyasztásra.

Honnan származik?

A Queso Blanco spanyolul „fehér sajtot” jelent, és a 18. századi Mexikóból származik. A „queso blanco” kifejezés általános kifejezésként is használható számos friss, fehér sajt leírására Latin-Amerikában.

Hogyan készül?

A nyers vagy pasztőrözött tejet éppen forráspont alatti hőmérsékletre melegítik, majd leveszik a tűzről. Savat, például citromlevet vagy ecetet kevernek a forró tejbe, amitől kis túró képződik. A tejsavót lecsepegtetik, az alvadékot megsózzák, kis kerek hengerekké vagy tömbökké formálják, majd rövid ideig hagyják lecsepegni, mielőtt csomagolják és eladják. Ennek a sajtnak az előállításához nincs szükség baktériumtenyészetekre vagy oltóanyagra, így a Paneer sajthoz hasonlóan nagyon egyszerű otthon elkészíteni.

Queso Blanco1
Queso Blanco2

Milyen ételek mellé javasolják?

Mivel a Queso Blanco nem olvad meg, főzhető vagy süthető, ezért sok latin-amerikai ételhez használják. Remek kontrasztos feltétként szolgál fűszeres mexikói ételekhez, mint például az enchiladákhoz és az empanadákhoz, de levesekhez és salátákhoz morzsolva is finom.