Milyen a textúrája?

Ha egy fiatal Brie héját és belső szélét egy kecskesajt köré tekernénk, az eredmény a Boucheron lenne. Finom, tejes aromájától a gyönyörű hófehér belsejéig, ez a félig érlelt kecskesajt a kecskesajtok egyik legérdekesebb változata. Az illata és az íze nem tolakodó, mindkettő enyhe, a legkevésbé sem erős. A citrusok halvány jegyei érezehetőek. Ahogy a sajt öregszik, az íze intenzívebb lesz, és a szélén lévő törtfehér krémvonal folyósabb lesz. Ügyeljen arra, hogy a Bucheron ne öregedjen túl sokáig.

Honnan származik?

A Bucheron egy érlelt kecskesajt a közép-franciaországi Loire-völgyből. Ez a régió híres enyhén érlelt, csípős, citrusos kecskesajtjairól. Ez volt az első kecskesajt, amelyet Franciaországból exportáltak az Egyesült Államokba. A Bucheron a hóval borított rönkhöz való hasonlóságáról kapta a nevét.

Hogyan készül?

A Bucheront 5–10 hétig érlelik. Lecsepegtetés után a kecsketejes alvadékból 10-12 cm átmérőjű hasábot formáznak, és fehér penicillium penészgombával beoltják. Végül a sajtokat felszeletelik, és henger formában árusítják az élelmiszerboltokban.

Chevre Bucheron1
Chevre Bucheron2

Mivel érdemes fogyasztani?

A Bucheron jól mutat egy sajttálon szőlővel, keksszel, Marcona mandulával és szicíliai zöld olajbogyóval. Tökéletesen illik ropogós francia kenyérre vagy crostinire. Meglepően jó hamburgerekhez vagy vega hamburgerekhez. Ezt a sajtot tepsibe is helyezheti, és a sütőben 350 fokon körülbelül nyolc percig hagyhatja, mielőtt mézzel, chutney-val, füge vagy gyümölcslekvárral és keksszel tálalná. A Bucheron egyedül is megállja a helyét.

Ami a borokat illeti, az egyik legjobb választás a Sauvignon Blanc. Chenin Blanc, Godello, Sancerre, Vouvray, Cabernet Franc, Amarone, Malmsey, bármilyen vörösboros cuvée, mint például a Menage a Trios, vagy a Ruby Port, amely nem túl édes és szintén jól passzol a sajthoz.