Milyen a textúrája?

A Taleggio egy félpuha sajt, melynek puha és vékony kérgét rózsaszín színű és szürkés-zöld penészgombák tarkítják. Belseje viszont a hosszan tartó érlelés után lágy, nagyon krémes, omlós, egységes és meglehetősen kompakt. Színe a fehértől a halvány sárgán keresztül a sárgáig terjed. Ennek a sajtnak túlnyomórészt az édes felé hajló, lágy íze van, minimális savanykás jegyekkel, és barátságos kontrasztot alkot a nagyon intenzív, jellegzetes illatával, amely olykor a szarvasgombára emlékeztet. Általában téglalap alakú, 18-22 cm átmérőjű, 5-8 cm magas. 

Honnan származik?

A Taleggio egy nagyon régóta létező, ősi eredetű olasz sajt, valószínűleg a Kr.u. X. századig nyúlik vissza. A Taleggio sajtot kifejezetten északon, kizárólag a Taleggio nevű völgyben készítettek, innen kapta a nevét is. Az idő múlásával és a sajt iránti növekvő kereslet miatt bővült a gyártási területe. Jelenleg ez egész Lombardia régióban fellelhető, illetve Piemont és Veneto is a Taleggio sajt gyártásának tipikus és jogilag elismert területévé váltak. 1996 óta D.O.P. (OEM) jelölés alatt áll: ezzel be is van biztosítva a minősége és csak meghatározott területeken lehet gyártani, tradicionális és szigorú specifikációknak megfelelően. 

Hogyan készül?

A Taleggio sajt OEM jelöléssel rendelkezik, ezért a nyersanyag, azaz a tej csak olyan tehenektől származhat, amelyeket a termékleírásokban felsorolt ​​tartományokban tenyésztenek. A fejés után a tejet összegyűjtik, és megkezdődik a feldolgozás.

Az első lépés a koaguláció. A tejet legfeljebb 35 °C-ra melegítik, majd hozzáadják az oltókat, így az alvadék elkezd elválni a savótól. A friss sajtos alvadékot ezután néhányszor szétválasztják, hogy a felesleges tejsavót eltávolítsák. Az alvadékot ezután jellegzetes, négyzet alakú formákba helyezik, és addig hagyják, amíg a maradék savó is lecsepeg. Ezután következik a sózás, amely elősegíti a kéreg kialakulását és a sajt ízének intenzívebbé válását. A termékleírások két sózási rendszer alkalmazását teszik lehetővé: a száraz sózás, amely a durva só kiszórását jelenti a sajtkorongokra, vagy a sajt sós lébe merítését, amely a leggyakrabban alkalmazott ipari módszer. Ezt követően a sajtkorongok készen állnak az érlelésre egy olyan létesítményben, amely ugyanazokat a körülményeket biztosítja, mint azok a barlangok, amelyekben a sajtokat hagyományosan érlelték. A pincéknek hidegnek (2 és 6 °C között), de leginkább párásnak kell lenniük. Az ideális páratartalom 85 és 90% között van, ami hozzájárul a felületi penész kialakulásához, amely a kéreg jellegzetes rózsaszínes színét adja.

Sok más sajttípustól eltérően a Taleggio érlelése gyakorlatias folyamat: a sajttömböket rendszeresen meg kell forgatni, hogy a sót egyenletesen eloszlassák. Körülbelül hetente egyszer mossák le őket tengervizes szivaccsal, így biztosítva, hogy a penész ne terjedjen el a sajt belsejében, és a külső részen kialakuljon a jellegzetes vékony kéreg. 

Taleggio
Taleggio

Mivel érdemes fogyasztani?

Kiváló friss salátákhoz, hagymalekvárral, reszelt retekkel vagy rukkolával. Jól olvad, így csőben sült ételekhez is gyakran használják. Polentához, rizottóhoz is megfelelő sajt. Ami a borpárosítást illeti, jól passzol egy vörös, gyümölcsös borhoz, mint például a Franciacorta Rosso DOCG.