Milyen a textúrája?

A Reblochon finom, bársonyos kéreggel rendelkezik. Belseje nagyon sima, rugalmas és elefántcsont színű. Enyhén pince illatú, kissé gyümölcsös ízű, intenzív diós utóízzel. A sajt keserűvé válik, ha túlérik.

Honnan származik?

A Reblochon egy félpuha, mosott héjú és keneten érlelt hegyi sajt, amely a des Aravis-hegység szívében, a franciaországi Haute-Savoie Thônes régióban keletkezett.  A 13. századi mesék a savoiai pásztorokról szólnak, akik csak részlegesen fejték meg a teheneket, hogy csökkentsék az adóköteles tejtermelésüket. Miután a bérleti díjat kifizették a földtulajdonosoknak, visszamentek a teheneket „újrafejni” (reblocher). A tehenek második fejése zsírban gazdag tejet eredményezett, amelyet a Reblochon előállításához használtak. 1958-ban AOC sajttá nyilvánították, ezért szigorú szabályok és előírások vonatkoznak rá.

Hogyan készül?

A Reblochon sajt elkészítéséhez a tejet egy hatalmas rézedényben felmelegítik, majd oltót adnak hozzá. Miután létrejött a túró, addig darabolják, amíg éppen akkora lesz, mint egy rizsszem. Az alvadékot sajtkendővel bélelt formákba öntik, hogy lecsepegtessék a savót. A túrót kézzel kiegyenlítik a formákban és fél óráig pihentetik, majd megforgatják. Ebben a szakaszban piros vagy zöld címkéket nyomnak a sajtokra. A piros címke azt jelzi, hogy a sajt szövetkezetben vagy gyárban készült. Ezeket a sajtokat „Reblochon Fruitier” -nek hívják, míg a zöld címke parasztházi változatot jelöl, amelyeket „Reblochon Fermier de Savoie” -nak neveznek. A sajtokat ezután préselik, majd rövid időre sós lében áztatják és legalább 4 hétig érlelik 16 °C-on, közben kétnaponta megforgatják.

Reblochon2
Reblochon3

 Mivel érdemes fogyasztani?

A Reblochon kitűnően megállja a helyét egy sajttálon, sokféle kenyérrel párosítható, de nagyon finom diófélékkel vagy szárított gyümölcsökkel is, mint a füge, mazsola vagy sárgabarack. Klasszikus összetevője az Alpok egyik legkedveltebb ételének, a Tartiflette-nek is. Finom ízei jól passzolnak egy pohár Savoie borhoz.