Milyen a textúrája?

A Mahón egy omlós, sűrű állagú sajt, amelyet az érlelési folyamat különböző szakaszaiban – két hónaptól több mint egy évig -, értékesítenek. A fiatal Mahón (négyhónaposnál fiatalabb) félkemény és enyhe. A sajt lehet vajas, csípős és sós. A négyhónapos vagy annál idősebb Mahón sajt sósabb, gyógynövényes, összetettebb ízt és érezhetően csípős hatást kap. Az egy évig vagy tovább érlelt sajt a parmezánhoz hasonló állagú, és intenzív, karamellizált, sós ízű. A Mahón téglalap vagy négyzet alakú, lekerekített élekkel és természetes kéreggel. A fiatal Mahón (és általában a pasztőrözött változatok) szemet gyönyörködtető narancssárga színű kéreggel rendelkezik. Ahogy a sajt öregszik, a kéreg színe aranyra, barnára vagy rozsda színűvé válik. A sajt belseje szintén fehérről sárgára változik az érlelés során.

Honnan származik?

A Mahón egy spanyol sajt Minorcáról, a Földközi-tenger egyik Baleár-szigetéről származik. A sajt története messzire nyúlik vissza; még a történelem előtti időkig, amint azt a készítéséhez használt edények kerámiamaradványai is sugallják, Kr.e. 2000-ből. Az 5. századból származó írásos dokumentumok is utalnak a szigeten élő emberek sajtfogyasztására, és a 9. századi arab dokumentumok is, amelyek kiemelik a menorcai sajt kiválóságát. Külkereskedelme már a 13. században is fontos volt, de a brit uralom időszakában történt jelentős fellendülés, és a „Mahon” név elterjedése, ami a kikötőé, ahová a terméket szállították. 1985-ben megkapta az eredetmegjelölést, és megalakult a Szabályozó Tanács. Ezt követően 1997-ben az oltalom alatt álló elnevezést kiterjesztették a „Mahón-Menorca” névre.

Hogyan készül?

Menorca szigetén a sajtkészítés évszázadok óta folyik, ez a hagyomány nemzedékről nemzedékre öröklődik. A Mahón pasztőrözött vagy nem pasztőrözött tehéntejből készül. Az alvadékot pamutszövetbe (fogasser) csomagolják, zsinórral (lligam) kötik össze, és préselik, hogy eltávolítsák a savót. A textilbevonat párnaformát hoz létre, a pasztőrözött tejjel készült változatnál pedig speciális formák adják a sajt négyszögletes formáját. Sós lébe, majd szellőztető helyiségbe kerül, ahol megkezdődik a felszíni flóra fejlődése. Ezután kerülhet az érlelőpincébe, ahol az érlelés során a sajtot olívaolaj és paprika keverékével bedörzsölik, így kapja meg a Mahón jellegzetes vöröses narancssárga héját.

Mahon3
Mahon

Milyen ételek mellé javasolják?

A Mahón egy sokoldalú sajt, gyakran reszelik tészta-, rizs- és zöldségételekre is, de akár önmagában is fogyaszthatjuk. Ennek a sajtnak a hagyományos étkezési módja, hogy egyszerűen vékonyra szeleteljük, és extraszűz olívaolajjal meglocsoljuk. A fiatal Mahón jól párosul spanyol chorizóval és sörrel, valamint sherryvel, szárított gyümölcsökkel és diófélékkel, az érlelt Mahón pedig remekül illik olyan vörösborokhoz, mint a spanyol Tempranillo és a Rioja.