Milyen a textúrája?

A Munster sajt krémes állagú és ragacsos, vöröses-narancsos héjjal rendelkezik. Íze összetett: sós, édes és csípős, amely az érettség előrehaladtával erősödik. Jellegzetes, markáns illata van. Átmérője 13-19 cm, magassága 2,5-8 cm, a zsírtartalma legalább 45%.

Honnan származik?

A Munster a Vogézek-hegységből származó sajt, amelyet Elzászban és Lotaringiában állítanak elő. Mint a legtöbb sajtot, ezt is szerzetesek kezdték gyártani a 660-as években alapított faluban, ami a kolostor latin elnevezéséről, a monosterium-ról kapta a Munster nevet. 1969 óta ellenőrzött eredetmegjelölés (AOC) vonatkozik rá. Nem összetévesztendő az amerikai megfelelőjével, a Muensterrel.

Hogyan készül?

Körülbelül 5 liter tehéntej szükséges 45 dkg sajt előállításához. A hagyomány megköveteli, hogy reggel kell elkészíteni. A reggeli fejésből származó tejet összekeverik az előző napi fejés aludttejével. A 32 °C-ra felmelegített tejet egy nagy rézüstbe öntik és hozzáadják az oltót, majd alvadni hagyják. A savót leszívják, és az alvadékot formákba helyezik. Többször megforgatják és megsózzák, mielőtt az érlelő pincébe viszik. Ezután legalább három héten keresztül kétnaponta ismét megforgatják, a héját sóoldattal és annatóval mossák, így alakul ki a sajt narancsvörös héja.

Munster3
Munster

Mivel érdemes fogyasztani?

A széles körben elismert, ínyenc francia Munster sajt sokféleképpen fogyasztható. Egy pohár Gewurztraminer bor tökéletes kiegészítője a sajtnak, amelyet a Munster szerelmesei szívesen fogyasztanak kenyér nélkül, burgonya vagy saláta mellé. Amikor Elzászba vagy Franciaország bármely régiójába látogat, gyakran találkozhat a Munsterrel, amelyet köménnyel vagy köménymaggal szolgálnak fel.