Milyen a textúrája?

A maasdam sajtnak viaszos héja van, ami halványsárga, félkemény és rugalmas textúrát rejt, amelyet számos nagy lyuk tarkít. Illata gyümölcsös, íze enyhe, diós, vajas, édeskés. 

Honnan származik?

A maasdam (vagy maasdamer) sajtot egy kisvárosról, Maasdamról nevezték el. Ezt a régi várost 1270-ben alapították a Maas folyó mellett. Az 1990-es évek elején hozták létre a maasdam sajtot a drága svájci ementáli sajt helyettesítésére. Nem gyártják olyan régóta, mint például a Goudát, de pont annyira népszerű. A holland sajttermelés közel 15%-át a Maasdam teszi ki.

Hogyan készül?

A gyártási folyamat hasonló, általános összetevői azonosak a svájci sajttal. A pasztőrözött tehéntejet felmelegítik és oltót adnak hozzá. Miután létrejött a túró, feldarabolják és lecsepegtetik a savót. Az alvadékot kétfázisú eljárással hevítik, ahol a savót eltávolítják, majd meleg vízzel helyettesítik. Ez a folyamat eltávolítja a tejsavóban lévő maradék laktózt, ami a tenyésztés lelassulását okozza, amely kevesebb savtermelést és édesebb sajtot eredményez. A sajtokat ezután lecsepegtetik, formákba töltik és óvatosan préselni kezdik, miközben óránként megforgatják. Ezután sófürdőbe kerül, majd száradni hagyják, végül pedig hűvös, magas páratartalmú helységbe helyezik. Legalább 4 hétig érlelik, gyorsabban érik, mint a többi holland sajt.

Maasdam2
Maasdam3

Mivel érdemes fogyasztani?

Fiatalon általában harapnivalóként fogyasztják, vagy szendvicsekben használják. A maasdam levesekben, fondüben és rakott ételekben is felolvasztható. Jól párosítható White Zinfandel, Lager, Pale Ale, Gewurztraminer, Chardonnay, Merlot, Sauvignon Blanc és Chianti mellé.