Ma Normandia buja zöld legelőire utazunk, amely régió a gazdag tejtermékeiről és híres almaültetvényeiről ismert. Itt bontakozik ki a szív alakú Neufchâtel története, Franciaország egyik legrégebbi sajtjáé, amely a 6. századra nyúlik vissza. Ez egy krémes gyönyör, amely magában hordozza az évszázados hagyományt, egy csipetnyi romantikát és gazdag ízprofilt.


A SAJT EREDETE

A Pays de Bray-ben készült Neufchâtel Normandia egyik legrégebbi sajtja. A legenda szerint fiatal lányok szív alakú formában adták a Neufchâtel sajtot angol katonáknak, hogy kifejezzék irántuk való szeretetüket és együttérzésüket a százéves háború alatt. 1969 óta rendelkezik oltalom alatt álló eredetmegjelöléssel.

Neufchatel1
Neufchatel1

A SAJT JEGYEI:

  • ÍZE: enyhén sós, csipetnyi gombás és diós aromával
  • ILLATA: friss, tejes, enyhén földes
  • SZÍNE: fehér 
  • ÁLLAGA: enyhén szemcsés textúrájú, belseje puha és krémes, melyet pelyhes, ehető kéreg borít, amely az érlelés előrehaladtával megbarnulhat
  • FELHASZNÁLT TEJ: nyers tehéntej
  • SZÁRMAZÁSI HELYE: Normandia, Franciaország
  • VÁLTOZATAI: szív, négyzet, tégla vagy henger forma
  • ÉRLELÉSE: 8-10 hét

MIVEL ÉRDEMES FOGYASZTANI?

Ételek:

Különféle ételekhez használható, az előételektől a desszertekig, egy csipetnyi francia kifinomultságot kölcsönözve minden étkezésnek. Legyen a Neufchâtel a sajttál sztárja (vagy szíve) olyan gyümölcsök kíséretében, mint az alma és a szőlő. Krémes, könnyen kenhető állagának köszönhetően kenhetjük kenyérre vagy bagelre, de ízesebbé teheti a mártásokat, leveseket és tésztaételeket is.

Italok:

Az olyan vörösborok, mint a beaujolais, côtes-du-rhône, graves, saumur, chinon, anjou vagy a bourgueil remekül kiemelik a sajt ízét.

Ehhez a sajthoz nem tudunk pontos receptúrát adni és nem is árusítjuk! Sajtkészítéséhez szükséges eszközökért nézzen körül webshopunkban.