Milyen a textúrája?

A chhurpi egy halványsárga színű, omlós és kemény textúrájú, henger alakú, kérges sajt. A chhurpinak két fő fajtája van; a tehéntejből készült puha és a jaktejből készült kemény fajta. A kemény chhurpi hosszú percek alatt megpuhul a szájban, majd olyan ízű, mint egy sűrű, tejszerű szilárd anyag füstös ízzel, míg a lágyabb változata inkább csípős és savanykás.

Honnan származik?

Évezredekkel ezelőtt egy távoli himalájai faluban fejlesztették ki, és chauri (hím jak és nőstény tehén keresztezése) tejéből készül, és Kelet-India, Nepál és Bhután egyik kedvenc csemegéje. A világ legkeményebb sajtjának tartják. Keménységét főként a magaslati klímának és a Himalája zord időjárási körülményeinek köszönheti. Állagáról mindent elárul, hogy kutyáknak is árulják világszerte rágócsontként. Rendkívül alacsony a nedvességtartalma, emiatt nemcsak beleharapni nehéz, de ha szakszerűen készítik el, akkor akár 20 évig is eláll.

Hogyan készül?

A Chhurpi alapjához az olasz ricottához hasonló túrót állítanak elő. A tejet felforralják, majd hozzáadják az oltót. Amikor megtörtént az alvadás, a túrót becsomagolják és felakasztják, hogy a felesleges savó távozzon.  A teljesen lecsepegtetett sajtot tömbökké formázzák, 24 órán át dermedni hagyják, majd hengeres darabokra szeletelik. A chhurpi hengereket ezután csokorba kötik, és a tűznél megszárítják. Ez füstös ízt ad a sajtnak. Ez az érlelt chhurpi hónapokig is eláll, de ha speciális jakbőr zacskóban tárolják, akkor közel két évtizedig frissek maradhatnak.

Chhurpi2
Chhurpi3

Mivel érdemes fogyasztani?

Füstölt, szárított változata gyakran levesek összetevője, de ízletes uborkával és retekkel tálalva. A lágyabb chhurpit hagyományosan köretként vagy savanyúság készítéséhez használják.