Milyen a textúrája?
A Garrotxa belseje fehér, nagyon krémes és sűrű, amelyet természetes penészhéj vesz körül. Szokatlan, de visszafogott íze van, krémes, tejes, enyhén diós ízű, földes aromával.
Honnan származik?
Ezt a kecsketejes sajtot valaha kizárólag a katalóniai Garrotxa körzetben állították elő. Ez a spanyolországi Pireneusok hegyvidéki régiójának legtávolabbi területe keletre, közvetlenül a Földközi-tenger partján. Már majdnem feledésbe merült, amikor néhány fiatal sajtkészítő újraélesztette 1981-ben. Azóta népszerű sajttá vált a kézműves sajtkészítők körében.
Hogyan készül?
Hagyományosan murcianai kecsketejből készítik. A tejet természetes vagy mesterséges oltóval koagulálják. Az alvadékot ezután felvágják, lecsepegtetik, megmossák és formákba csomagolják, így formázva a sajtokat. Ezután a sajtokat száraz sóval vagy sóoldattal sózzák, majd általában 35-60 napig érlelik párás helyiségekben, hogy elősegítsék a felületi penész növekedését.
Mivel érdemes fogyasztani?
A Garrotxa jól párosítható ropogós kenyérrel, körtével és diófélékkel, például pirított mogyoróval, mandulával vagy dióval. Olyan fehérborokhoz tálaljuk, mint a katalán Priorat, Pinot Gris, Verdejo vagy Chardonnay.