A Brick egy félkemény sajt nyitott szerkezettel, amely néha apró lyukakat tartalmaz. Színe az elefántcsonttól a halványsárgáig terjed, narancssárga héjjal. A fiatalabb változatok édeskés, enyhén földes ízűek, míg az érettebb fajták diós, csípős ízűek és markánsabb aromájúak. Baktériumot tartalmazó tejsavó- és sóoldat keverékével mossák. Ezt a folyamatot „smear-ripening” -nek nevezik, ez adja a sajt jellegzetes aromáját. Körülbelül egy hét elteltével a sajt hideg érlelő helyiségbe kerül, ahol néhány héttől több hónapig érlelődik. A leghosszabb érlelésű Brick sajt 5 hónapos, a fiatalabb pedig körülbelül 2 hónapos, de már két hét után fogyasztásra késznek számít.
A SAJT EREDETE
Eredetileg 1877-ben állította elő John Jossi Wisconsinban, és a túró préselésére használt téglákról nevezték el. Leginkább a detroiti stílusú pizza feltéteként ismert. A Wisconsin Brick sajt készítési folyamata hasonló a fehér amerikai Cheddarhoz, de valamivel magasabb hőmérsékleten készítik, ami lágyabb állagot, magasabb zsírtartalmat és kissé megváltozott fehérjeszerkezetet eredményez.
A SAJT JEGYEI:
MIVEL ÉRDEMES FOGYASZTANI?
Ételek:
Mivel könnyen szeletelhető és jól olvad, a fiatal Brick sajt kiválóan alkalmas grillezett sajtos szendvicsekhez, hamburgerekhez vagy pizzákhoz.
Italok:
Chardonnay, pinot noir, merlot, sauvignon blanc, beaujolais, pinot gris vagy gruner veltliner – mind bölcs választás a Brick sajt mellé. Ha sört választana hozzá, akkor a bockot, a stout, a pale alet, a weiss sört, a portert vagy a brown ale-t ajánljuk.
Ehhez a sajthoz nem tudunk pontos receptúrát adni és nem is árusítjuk! Sajtkészítéséhez szükséges eszközökért nézzen körül webshopunkban.