Milyen a textúrája?

A Brick egy félkemény sajt nyitott szerkezettel, amely néha apró lyukakat tartalmaz. Színe az elefántcsonttól a halványsárgáig terjed, narancssárga héjjal. A fiatalabb változatok édeskés, enyhén földes ízűek, míg az érettebb fajták diós, csípős ízűek és markánsabb aromájúak.  

Honnan származik?

Először az 1800-as évek végén készítették el Wisconsinban, és a túró préselésére használt téglákról nevezték el. Leginkább a detroiti stílusú pizza feltéteként ismert.

Hogyan készül?

A tejet pasztörizálják, majd oltót és kultúrákat kevernek hozzá. Az alvadékot körülbelül 40 percig főzik, majd drótlapátokkal kockákra vágják. Ezt követően a túró lyukacsos téglalap alakú formákba kerül. A préselés hagyományosan téglával történik. Egy éjszakán át történő préselés után a sajtok sóoldatba kerülnek, ahol további 12 órát töltenek, majd egy 21°C-os érlelő helyiségbe helyezik, ahol a Brevibacterium linensbaktériumot tartalmazó tejsavó- és sóoldattal mossák. Ezt a folyamatot „smear-ripening” -nek nevezik, ez adja a sajt jellegzetes aromáját. Körülbelül egy hét elteltével a sajt hideg érlelő helyiségbe kerül, ahol egy héttől több hónapig érlelődik. A leghosszabb érlelésű Brick sajt 5 hónapos, a fiatalabb pedig körülbelül 2 hónapos, de már két hét után fogyasztásra késznek számít.

Brick2
Brick3

Milyen ételek mellé javasolják?

Mivel könnyen szeletelhető és jól olvad, a fiatal Brick sajt kiválóan alkalmas grillezett sajtos szendvicsekhez, hamburgerekhez vagy pizzákhoz. Chardonnay, pinot noir, merlot, sauvignon blanc, beaujolais, pinot gris vagy gruner veltliner – mind bölcs választás a Brick sajt mellé.