Milyen a textúrája?

A Rocamadour kis lapos, kerek formájú sajt, természetes ehető héjjal. Belseje selymes, közepén enyhén szilárd, halvány elefántcsont színű, édes mogyoró és tej ízzel. Néhány nap elteltével az ízek felerősödnek, és vékony héj alatt krémes vonal képződik, amely végül a közepéig nyúlik és annyira folyóssá válik, hogy emiatt gyakran kis fadobozban árulják. A több mint 3 hétig érlelt Rocamadour kezd kiszáradni, és sűrű textúrájú sajt keletkezik. A szín elsötétül, az íze pedig erős, földes és kecskeszerű lesz.  Átmérője általában 5-6 cm, és vastagsága 1,5-2 cm között változik.

Honnan származik?

A Rocamadour Franciaország egyik legkisebb sajtja, nevét a dél-franciaországi Santiago de Compostela felé vezető úton található azonos nevű településről kapta. A sajtgyártásra szolgáló helyi kecsketenyésztést középkori dokumentumok is tanúsítják, és valószínűleg az arab hódítók vezették be. A Rocamadurban letelepedett ciszterci szerzetesek mindig igyekeztek mérsékelni a lakosság húsfogyasztását, helyette a kecskesajtot javasolták. A Rocamadour sajtot először egy 1451-ből származó dokumentum említi. 1995 óta rendelkezik oltalom alatt álló eredetmegjelöléssel (OEM).

Hogyan készül?

Ezt a gyönyörű sajtot számos kézműves sajtkészítő állítja elő a Rocamadour várost körülvevő régióban. A sajtot hagyományos módszerekkel készítik, a gyártás a sajt szezonális jellege miatt korlátozott. A Rocamadourelkészítéséhez a helyi kézműveseknek kizárólag helyi nyers kecsketejet kell használniuk, ezenkívül lehetővé kell tenni a kecskék számára, hogy szabadon legelhessenek a helyi legelőkön. Miután az oltót és a tenyészeteket hozzáadták a tejhez, lassú alvadási folyamat megy végbe (legalább 24 óra), majd 12 órán keresztül hagyják, hogy a formált alvadék lecsepegjen, mielőtt sózásra kerülne. Végül a sózott és lecsepegtetett túrót átteszik a sajtot formáló apró formákba. Körülbelül 12-15 napot vesz igénybe az érlelés, ez idő alatt a Rocamadour finom és ráncos fehér penészhéjat fejleszt ki.

Rocamadour2
Rocamadour3

Mivel érdemes fogyasztani?

A Rocamadour sajt jól párosul különféle ételekkel, beleértve a ropogós kenyeret, friss gyümölcsöt és mézet. Gyakran használják salátákhoz és egyéb sós ételekhez is. A Rocamadour sajthoz fogyasszon egy pohár könnyű fehérbort, mint például a sauvignon blanc vagy chenin blanc.