Milyen a textúrája?
A Crottin de Chavignol egy kecsketejből készült sajt. Az állaga félkemény, a belső textúrája sima és fehér. A sajt gyakran repedt, lyukacsos és nem ritkán barna foltos egy, a pikáns ízt adó penésztől. Az érlelés folyamán a sajt egyre szárazabb, keményebb, ízben pedig erőteljesebb lesz.
A sajt az érési folyamat különböző szakaszaiban fogyasztható.
8 nap elteltével 140 gr súlyú, és erős diós íze van.
21 nap elteltével a sajt kezd kialakulni, sokkal összetettebb ízzel, és a felületén különböző penészgombák jelennek meg.
4 hónap elteltével a sajt mindössze 40 grammot nyom, és tömörebb sajttá alakul. A felületet ezen a ponton sötétebb penész borítja, és a paszta nagyon sűrű és erőteljes ízű.
Honnan származik?
A Crottin de Chavignol sajt a franciaországi Loire-ból, Chavignolból származik. Az alpesi kecskék nyerstejéből állítják elő, amelyek vastag, barna bundáiról könnyen felismerhetőek. Túlérett állapotában barna, száraz, repedezett lesz. Innen kapta tréfás nevét, ami tulajdonképpen trágyát jelent.
Hogyan készül?
A Crottin de Chavignol nyers kecsketejből készül. Röviddel a fejés után a tejhez oltót kevernek. Az alvadás lassan (24 óra alatt), 20°C-hoz közeli hőmérsékleten megy végbe. Ezután az alvadékot lecsöpögtetik egy kendőn, majd szűrőkkel ellátott kúpos formákba helyezik. Az alvadék 12–24 órán át marad a formában, ahol gyakran forgatják, ami kerekített formáját adja. A formázás és a sózás után a sajtokat szárítják és érlelik. A sajt különböző hosszúságú érleléseken megy keresztül, több héttől 4 vagy több hónapig, így nagyon különböző ízek állíthatók elő.
Mivel érdemes fogyasztani?
A Crottin de Chavignol remekül mutat egy sajttálon, de grillezve előételként vagy salátán tálalva is mesés. Fogyasszon mellé egy pohár Sancerre de Chavignol bort.