Milyen a textúrája?
A Golden Cross lágy, henger alakú, kérges sajt. Érlelés elején a sajt sűrű, selymes textúrájú és friss, citrusos ízű. Az érlelés előrehaladtával a sajt sűrűbbé és krémesebbé válik, és intenzívebb, gazdagabb ízeket fejleszt ki.
Honnan származik?
A sajtot Kevin és Alison Blunt készítették Whitesmithben, East Sussexben. Nevét egy helyi falusi kocsma tetején lévő kereszt ihlette.
Hogyan készül?
80-100 liter tej szükséges 40 db sajt elkészítéséhez. Kultúrát, vegetáriánus oltót és penicillium candidumot adnak a tejhez, amelyet egy napig meleg szobában hagynak, hogy alvadékot kapjanak. A túrót ezután kézzel a formákba öntik, 24 órán keresztül lecsepegtetik és megforgatják. Másnap reggel a sajtokat kiveszik a formából, majd újabb 24 órára a szárítóhelyiségben lévő állványokra helyezik. Ezután minden hengert kézzel megsóznak, majd további 1-2 napig szárítják. Érlelés előtt a sajtot egy szita segítségével enyhén megszenesítik. A szén szép kontrasztot ad a kecskesajt fehérségéhez és megváltoztatja a sajt felületének savasságát, amely elősegíti a penicillium penészgomba érését és növekedését. Az érlelés során a felület gyengéd dörzsölése megakadályozza, hogy a penész ne bolyhosodjon.
Mivel érdemes fogyasztani?
A Golden Cross egy sokoldalú sajt, amely jól illik sajttálra, de főzéshez és grillezéshez is kiváló. Próbálja ki a sajtot habzóborral, például a Chapel Down Bruttal.