Milyen a textúrája? 

A Fontina valódi íze annyira összetett, hogy nehéz leírni, de minden bizonnyal édesebb, mint sok más alpesi sajt. A földes, gombás jegyek egyre hangsúlyosabbak lesznek, minél idősebb lesz a sajt, vagyis nem minden Fontina sajt egyforma ízű. A legfinomabb sajtokhoz késő ősszel és télen juthatunk hozzá, hiszen olyan szarvasmarhák tejével készülnek, akiket nyáron legeltettek a vadon termő gyógynövényekkel. Belseje halvány krémszínű, és tele van „szemnek” nevezett lyukakkal. Finom gyümölcsös, füves illata és rugalmas textúrája van.

Honnan származik?

Az olaszországi Val d’Aosta régióból származó Fontina sajt hagyományos olasz sajt, amelyet évszázadok óta készítenek. A Fontina a latin „fontanus” szóból származik, amely szökőkútat jelent, és a Val d’Aosta régió bőséges vízforrásaira utal. 1995-ben megkapta az OEM státuszt.

Hogyan készül?

A Valle d’Aosta hegyeiben tenyésztett szarvasmarhák a nyári hónapokban buja alpesi legelőkön legelnek, amelyek tele vannak ízes fűszernövényekkel. Ezek a növények ízesebbé és zsírokban gazdagabbá teszik a tejet, ez a legjobb tejet eredményezi, amit egy sajtkészítő kívánhat. A Fontina sajtkészítési folyamatát szigorúan ellenőrzik. A tejnek három helyi szarvasmarhafajta egyikétől kell származnia, amelyeket kizárólag szénával, szarvasmarha-takarmányokkal és természetes gyógynövényes legelőkön táplálnak. Nem pasztőrözött tej felhasználásával kell elkészíteni, amelyhez állati oltót és baktériumkultúrát adnak, majd alvadni hagyják. Ezután sós lében mossák, majd a sajtokat legalább három hónapig a Valle d’Aosta hegységben található természetes barlangokban érlelik, amelyek tökéletes klímát és páratartalmat biztosítanak a nagy sajtkerekek ízének kialakításához.

Mivel a Fontina egy híres és mindenki által kedvelt sajt, ma már Valle d’Aostan kívüli helyeken is készítik. Németország, Dánia és az Egyesült Államok mindegyike elkészítette a saját változatát, amely gyakran sokkal enyhébb ízű és a bevont vörös viaszról azonosítható. Azonban az igazi Fontina mindig az Aosta-völgyből származik, és szigorúan ellenőrzik; az OEM tanúsítványnak és a Consorzio Produttori e Tutela della Fontina bélyegzőjének köszönhetően könnyen azonosíthatja az igazit. Ezt a konzorciumot 1957-ben hozták létre, hogy megvédjék a sajt eredetét, miközben egyre többen kezdték felfedezni hihetetlen ízét szerte a világon. 

Fontina Val dAosta2
Fontina Val dAosta3

Mivel érdemes fogyasztani?

A fiatalabb Fontinában az a csodálatos, hogy nagyon jól olvad, így bármilyen receptben felhasználható, ahol sima, olvadó sajtot szeretne, például fondü, sajtmártogatós vagy sajtmártások. A rakott ételek, a pizza, a grillezett sajtos szendvicsek, a fritatták vagy a népszerű Mac&Cheese mind remek párosítása a Fontina sajtnak. A Fonduta alla valdostana nevű étel, amelyet tejjel, tojással és szarvasgombával felvert Fontinából készítenek, a Fontina sajt egyik hagyományos felhasználási módja. Az érett Fontina keményebb, lereszelhető levesekbe, tésztaételekre, rizsre és rizottóra, zöldségekre és salátákra. Fogyasszon mellé egy pohár habzó- vagy fehérbort.