2025. szeptember 12-13.
Lezajlott az Óvári Sajt, Bor és Pezsgő Fesztivál, melynek ünnepélyes felvezetéssel indított útjára Csiszár Péter, a Flesch Nonprofit Kft. ügyvezetője. A megnyitón ünnepi köszöntőt mondott Tóth Tamás dékán, Szabó Miklós polgármester és Nagy István agrárminiszter is.
A kétnapos programsorozat kiemelt rendezvénye, a Sajt Akadémia, az MTKI Kft. szakmai támogatása mellett zajlott.

Bor-, pezsgő- és sajtvarázs
Pénteken a boré és a mulatozásé volt a főszerep, addig szombaton Borkert kínálata mellett elérhetővé váltak a Pezsgőudvar tételei is: az érdeklődőket friss, üde és elegáns pezsgők sora várta.
Az ínyenc sajtokra áhítozók a Sajtok utcáján találhatták meg mindazt, mi szem-szájnak ingere. A gesztenyefák árnyékában megbújó standokon mindenki talált kedvére valót, hiszen a tradicionális sajtok és a modern ízlésvilágot tükröző ízkombinációk egyaránt elérhetőek voltak a nagyközönség számára. Természetesen az MTKI sátrában is állandó volt a sürgés-forgás és nagy örömünkre szolgált, hogy vásárlóinkkal, partnereinkkel ezúttal személyesen is találkozhattunk.

Tejből lett csodák: az óvári sajtok
A gasztroprogramok mellett látványos sajt- és tejattrakciók is várták a kilátogatókat. A gyerekek a Tejtermék Tanács jóvoltából végigjárhatták „A tej útja” roadshow-t, melynek állomásain interaktív és edukatív játékokkal várták őket.
A Kriskó Sajtműhely jóvoltából kicsik és nagyok is megtapasztalhatták miként zajlik a Parenyica nyújtása, a Hegedűs Sajtműhely pedig mintegy 400 liter tej felhasználásával készítette el 45 kg-os sajtját a helyszínen. A látvány-sajtkészítés során Hegedűs Imre sajtmester beszélt a sajtkészítés menetéről, valamint arról, hogy a rézüst használatával a réz hogyan járul hozzá a sajt ízélményének kialakításához.

37 díjazott az I. Dunántúli Sajtmustrán
Miközben zajlott az I. Dunántúli Sajtmustra és a Magyar Sajtkészítők egyre-másra kóstolták a bírálatra váró tételeket, a nagyközönség ellátogathatatott a Tejeskanna Revolution Kiállításra vagy részt vehetett a Sajtmágus, azaz Bólya Gergely, sajtkészítő eszközökről tartott előadásán.
A délutáni eredményhirdetés során 17 sajt kapott bronz, 20 pedig ezüst minősítést. Utóbbi kategóriába tartozott az érlelt termékek közül a Tebike Kft. Pálpusztai sajtja, valamint Győr-Moson-Sopron Megyei Csemege sajtja, mely elnyerte a „Dunántúl sajtja” címet is.
A Magyar Sajtkészítők Egyesületének képzett bírái nemzetközi színvonalú bírálattal hozzásegítették a sajtkészítőket, hogy kiváló termékeik a hazai és nemzetközi piacon is megállják helyüket.
Sajt Akadémia: közös tudás az asztalon
A Sajt Akadémia első előadójaként Magyar László osztotta meg gondolatait a sajt történetéről, valamint az Óvári sajt jelentőségéről. A prezentációt követően az érdeklődők sajtkóstolón vehettek részt, majd kerekasztal-beszélgetés során került górcső alá az Óvári sajt, és annak mai helyzete. A beszélgetésben részt vett Zapletál Zoltán, az MTKI Kft. értékesítési menedzsere, Hanczné Dr. Lakatos Erika, a Széchenyi István Egyetem Albert Kázmér Mosonmagyaróvári Karának stratégiai dékánhelyettese, Pődör István, a TEBIKE Kft. sajtüzemének irányítója, technológusa, valamint Amrein Ágnes, az Óvártej Zrt. HR vezetője is. A beszélgetés moderátora Teschner Lívia, az MTKI Kft. kommunikációs és marketing menedzsere volt.

A szakmai konzultáció során a résztvevők a piaci igények változásának következtében fellépő változások, a fogyasztói szokások változásának nyomában járó megváltozott igények, valamint a szakmai utánpótlás korlátozott hozzáférhetősége miatt kialakult kihívások nyomán felmerülő kérdésekre kerestek válaszokat. Szó esett a jövőbeli kutatási irányokról, az egyetemi és az ipari szereplők lehetséges együttműködéseiről, Zapletál Zoltán pedig beszélt az ipar nehézségeiről és a gyakorlatban tapasztalható kihívásokról. A tartalmas gondolatok eredményeként a kerekasztal beszélgetés szakmai és közösségi élményként egyaránt értékesnek bizonyult.

Fehérpenészes és kékpenészes sajtok az MTKI workshopján
Ebéd után a Tej Terméktanács ügyvezető igazgatója, Harcz Zoltán, beszélt a Sajtok eredetvédelméről és az Óvári sajt eredetvédelmében rejlő lehetőségekről. A résztvevők számára hasznos és inspiráló gondolatokat adott át az előadás, rávilágítva arra, hogyan lehetnek az eredetvédelem, illetve a helyi értékek a piaci siker kulcsává.
Az érdekfeszítő prezentációt követően került sor az MTKI Kft. teltházas workshopjára, ahol a fehér- és kékpenészes sajtok készítéséről és speciális kultúrákról Dakó Éva és Zapletál Zoltán, az MTKI Kft. kereskedelmi osztályának kollégái tájékoztatták az érdeklődőket.
A találkozó során 18 féle sajtot kóstolhattak a jelenlévők és szakmai eszmecserére is sor kerülhetett. A workshop kifejezetten pozitív visszhangot váltott ki, hiszen a kollégáink felkészültsége, valamint a résztvevő szakemberek partnersége és az érdeklődő laikusok lelkesedése egyaránt hozzájárult a közös élmény minőségéhez.

A Sajt Akadémia programjainak részeként a későbbiekben a Széchenyi István Egyetem Albert Kázmér Mosonmagyaróvári Karának stratégiai dékánhelyettese tartott előadást a Tejfeldolgozás jelenéről és jövőjéről, majd a résztvevők látogatást tettek az egyetem újonnan létesült sajtgyárába is.
Az este folyamán koncertek és jó hangulat zárta a szakmai és gasztronómiai fesztivált. Az MTKI Kft. pedig ezúton is nagy örömét fejezi ki, hiszen vállalatunk számára különösen fontos a történelmi hagyományok tisztelete. MTKI, hagyomány és innováció.