A Magyar Tejgazdasági Kísérleti Intézet Kft. Magyar Tudományos Akadémia Kiváló Kutatóhely minősítést kapta, amely 2024. május 22-től 2029. június 30-ig érvényes.

A Magyar Tudományos Akadémia Elnöksége a Kutatóhelyeket Minősítő Tanács javaslata alapján a Magyar Tejgazdasági Kísérleti Intézet Kft. (röviden MTKI Kft.) részére kiemelkedően magas színvonalú tudományos munkája elismeréseként a Magyar Tudományos Akadémia Kiváló Kutatóhely minősítést adományozta.
Az oklevelet Dr. Freund Tamás, a Magyar Tudományos Akadémia elnöke és Dr. Hunyady László, az MTA Kutatóhelyeket Minősítő Tanács elnöke adták át Dr. Kocsis Róbert ügyvezető részére. Nagy megtiszteltetés az MTKI Kft. számára, hogy a szakmai és tudományos munkát nemcsak a gyakorlati szakemberek és az üzleti partnerek, hanem a Magyar Tudományos Akadémia is elismerte.

Az MTKI Kft. Magyarország egyik legnagyobb múltú élelmiszer-ipari kutató-fejlesztő és szolgáltató intézete. 1903-ban alapították Mosonmagyaróváron Magyar Királyi Tejkísérleti Állomás néven, és több mint 30 éve gazdasági társaságként működik. Széles portfóliójának egyik legjelentősebb szegmensét a tudományos és gyakorlatorientált kutatás-fejlesztés és innováció jelenti, főként élelmiszer-tudományi területen. Az MTKI Kft. kutatói az elmúlt években számos know-how-t és szabadalmat is kidolgoztak, elsősorban tejipari membránszeparáció témakörében. Ezek közül több nemzetközi ipari hasznosítás alatt áll, például az USA-ban, Argentínában és Írországban. Legutóbbi – a Magyar Innovációs Szövetség elismerésével is jutalmazott – szabadalmaztatott eljárásuk nagy hatékonyságú folyadékkromatográfiás (HPLC) eljáráson alapul. Alkalmazásával az eddigieknél nagyobb felbontás mellett és gyorsabban lehet a tej fehérjefrakcióit, azon belül is különösen a béta-kazein A1 és A2 variánsait szétválasztani.
Az MTKI Kft. szakemberei nagy tudással rendelkeznek a tejipari technológiák területén, melyek segítségével mód nyílik a gyártástechnológiák korszerűsítésére, különös tekintettel az anyag- és energiahatékonyságra és korszerű termékek létrehozására. Megbízás alapján vállalják tejtermékek fejlesztését és receptúrák kidolgozását – a hozzá kapcsolódó gyártástechnológiával – kísérleti üzemi szinten. Közreműködnek az ipari adaptációban és megvalósításban. Emellett az élelmiszeriparral, különösen a tejiparral és a probiotikumokkal kapcsolatos alkalmazott biológiai-kémiai kutató munkát is megvalósítanak. Mikrobiológiai, molekuláris biológiai és analitikai módszerek alkalmazásával alapozzák meg termékek vagy szolgáltatások fejlesztését, megoldást kínálnak gyakorlati problémákra. Funkcionális, egészségvédő étrend-kiegészítőket fejlesztenek. A szakemberek előadások és gyakorlati foglalkozások tartásával rendszeresen bekapcsolódnak egyetemi képzésekbe. Az MTKI Kft. nagy hangsúlyt fektet a kutatói utánpótlásra is, kutatási témáiban rendszeresen publikál nemzetközileg elismert folyóiratokba.
Nagy megtiszteltetés számunkra az elismerés és a továbbiakban is törekszünk legjobb tudásunk és szakmai ismereteink alapján végezni munkánkat.
Dr. Kocsis Róbert, az MTKI Kft. ügyvezetője hangsúlyozta: „MTA Kiváló Kutatóhelyként a jövőben is büszkén és elkötelezetten, legjobb tudásunk és szakmai ismereteink alapján látjuk el feladatunkat, hogy valamennyi üzleti és együttműködő partnerünk ismerje és elismerje munkánkat!”
Magyar Tudományos Akadémia által Kiválónak Elismert Kutatóhely minősítés – PDF dokumentum
