• Castellano

    A Castellano (más néven Castigliano) egy hagyományos, kemény juhsajt.

  • Graviera

    A svájci Gruyère sajt receptje alapján készült, egy lényeges különbséggel:

  • Shanklish 

    A Shanklish egy ízletes sajt, amely Libanon és Szíria kulináris hagyományait őrzi.

  • Redykołka

    A Redykołka sajtokat hagyományosan madár, szív vagy orsó formában készítik.

  • Oscypek 

    Az Oscypek elkészítésének legnépszerűbb módja a serpenyőben sütés.

  • Kashkaval

    A Románia hegyvidéki régióiban előállított kashkaval sajt egyedi tulajdonságokkal rendelkezik.

  • Chechil

    Az örmény szálas sajtként is emlegetett Chechil egy hagyományos örmény sajt.

  • Akkawi

    Az Akkawi sajtot gyakran használják a közel-keleti konyhában.

  • Zamorano

    A Zamorano sajtnak jellegzetes cikk-cakk mintás héja van.

  • Wensleydale

    Sok Wensleydale sajtba gyümölcsdarabokat, például málnát, sárgabarackot vagy áfonyát tesznek.

  • Brocciu

    A Brocciu sajt egyedülálló abban, hogy a sajtkészítés során visszamaradó tejsavóból készül.

  • Cabrales

    A Cabrales sajt jelenleg a Guinness-rekordot tartja a valaha eladott legdrágább sajtok listáján.

  • Burgos

    Gyakran fogyasztják desszertsajtként mézzel vagy cukorral.

  • Halloumi

    A Halloumi egy fehér színű, éretlen, kéreg nélküli sajt, amely a mozzarellához hasonlít.

  • Divle Obruk

    Kinézete és istállószaga ellenére az egyik legfinomabb sajt.

  • Tronchon

    Ezt a sajtot már a Don Quijote folytatása is említi, ezért legalább 400 évesre becsülik.

  • Queijo Rabaçal

    Ez a félkemény sajt kétharmad juhtej és egyharmad kecsketej keverékéből készül.

  • Casu marzu

    A kóstolását nemcsak azért hagyják ki sokan, mert a fogyasztásához gusztus kell.

  • Parenyica

    A parenyica szlovák származású, nem érlelt sajt.

  • Anthotyro

    Az Anthotyro egy kecske- és juhtejből készült görög sajt.

  • Asiago

    Hagyományosan juhtejből, de ma már nem pasztőrözött tehéntejből készítik.

  • Ricotta

    Nem tudni pontosan, mikor készítettek először Ricottát, de a római időkben már ismert volt.

  • Cream Cheese

    Krémsajtot először Európában készítettek, nem Philadelphiában, ahogyan azt általában hiszik.

  • Roquefort

    A legenda szerint a rokfort sajt véletlenül lett penészes.

  • Roncal

    A Roncal az észak-spanyolországi legendás Latxa és Aragonesa oveja juhfajták gazdag juhtejéből készül.

  • Pecorino Sardo

    A Pecorino Sardo készítéséhez csak a félvadon legelő szárda juhok (nyers vagy pasztőrözött) teje használható.

  • Pecorino Romano

    A juhtej miatt íze kissé csípős, akár savanykásnak is mondható, igazán karakteres.

  • Ossau-Iraty

    A természetes sárgásbarnástól a barnás színig terjedő héjú Ossau-Iraty sajtok félkemény-szilárd textúrájúa.

  • Fleur Du Maquis

    A La Fleur du Maquis rusztikus megjelenése ellenére nem egy erős ízű sajt.

  • Feta

    A tradicionális görög feta puha, krémes, ám mégis kissé morzsálódó állagú sajtfajta.

A végére értél

A végére értél